Ekonomi

Mehmet Şimşek: "Ekonomide Fiyat İstikrarı Önceliğimiz"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin sendikalar, işverenler ve hükümet arasında müzakere ile belirlendiğini, fiyat istikrarı ve yapısal reformların ekonomi politikalarının önceliği olduğunu açıkladı.

Abone Ol

Bakan Şimşek'ten Asgari Ücret ve Ekonomik Öncelikler Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) düzenlediği toplantıda Türkiye ekonomisi üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücretle ilgili bir soruya yanıt veren Şimşek, sürecin sendikalar, işverenler ve hükümet arasındaki müzakerelerle belirlendiğini ve şu aşamada rakamlar hakkında yorum yapmasının doğru olmadığını vurguladı.

"Rekabet Gücünü Korumaya Özen Gösteriyoruz"

Bakan Şimşek, asgari ücretin belirlenmesinde tarafların, Türkiye'nin rekabet gücünü koruma konusunda hassasiyet göstereceklerinden emin olduğunu belirtti. “Herhangi bir rakam hakkında konuşarak süreci önceden yorumlamak uygun olmaz,” diyen Şimşek, bu konunun müzakere sürecinin bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Fiyat İstikrarı Bir Numara

Şimşek, ekonomide birincil önceliğin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ve bunun zaman alacağını ifade etti. Mali disiplinin yeniden tesis edilmesi ve cari açığın daraltılması gibi hedeflerin sürdürülebilir bir dış dengeyi sağlamaya yönelik olduğunu söyledi. Ayrıca, yapısal reformların hayata geçirilmesinin de bu sürecin önemli bir parçası olduğunun altını çizdi.

"Reformlar İçin Mali Alan Yaratmak İstiyoruz"

Vergi tabanını genişlettiklerini belirten Şimşek, 2024'te cari açığın GSYH'ye oranını yüzde 3 civarına düşürmeyi hedeflediklerini ve enflasyonu düşürmek için gerekli adımları atacaklarını ifade etti. "Merkez Bankası'nın enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmesine yardımcı olmak istiyoruz," diyen Bakan, dijital, yeşil ve sanayide dönüşüm gibi reformlar için kaynak yaratmanın gerekliliğini vurguladı.

Türkiye'nin ekonomisi üzerindeki iç ve dış şoklara karşı tamponlar oluşturmayı hedeflediklerini belirten Şimşek, "Gelecek yıl dönüm noktası olacak," diyerek, maliye politikasının daha etkin devreye gireceğini ve enflasyonu düşürme konusunda ciddi adımlar atılacağını belirtti.