Türk lirası fonlarında yapılacak yatırımlar, bu dönemde önemli kazançlar sağlayabilir. İşte, bu fırsatı değerlendirmenin yolları ve detayları:

Para-21.5 Trilyon Lira Boşta Yatıyor

Merkez Bankası’nın verilerine göre, vatandaşların yaklaşık 1.5 trilyon liralık nakdi, bankalardaki vadesiz hesaplarda bekliyor. Bu paralar genellikle kira, fatura ve kredi kartı borcu ödemeleri için hesaplarda dururken, küçük tutarlar da önemsenmediği için değerlendirilmiyor. Ancak, faizlerin yüksek olduğu bu dönemde, her kuruşu kazanca dönüştürmek mümkün.

Para-132 Gün Altı Vadeli Mevduatın Getirisi Düşük

Parayı kısa dönemde kazanca dönüştürmenin en basit yolu, mevduat ve ‘para piyasası TL fonları’ndan geçiyor. Vadeli mevduat herkesin bildiği bir yöntem olsa da, 32 gün altındaki vadeli mevduat hesaplarının faizleri piyasa faizlerinin çok altında kalıyor. Bu nedenle, parayı fonlarda değerlendirmek daha kârlı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Para 7TL Fonlarıyla Günlük Getiri

Fon Bilgilendirm Platformu TEFAS verilerine göre, TL fonlarının günlük getirileri %0.1348 ila %0.1427 arasında değişiyor. Örneğin, 100 bin lirayı %0.14 faiz ödeyen bir fona yatıran bir kişi, günlük 140 lira kazanç elde edebiliyor. Bu getiri, bileşik faiz etkisiyle 9 gün sonunda yaklaşık 1.267 liraya çıkıyor. Vergi kesintisiyle net kazanç ise 1.140 lira oluyor. Aynı tutar, günlük %0.1427 getiri sağlayan bir fona yatırıldığında, 9 gün sonunda 1.161 lira net getiri sağlanabiliyor.

Alarko Carrier, İzmir'de kırsal okulda çevre dostu iklimlendirme sistemi kurdu Alarko Carrier, İzmir'de kırsal okulda çevre dostu iklimlendirme sistemi kurdu

Para 5Nasıl Yatırım Yapılır?

Fonlara yatırım yapmak için banka veya aracı kurumlardaki hesaplar üzerinden işlem yapılabilir. Bunun için öncelikle yatırım hesabı açılması gerekiyor. Bu işlemler mobil bankacılık yoluyla 10-15 dakikada tamamlanabiliyor. Yatırım hesabı açıldıktan sonra, banka mobil uygulamasından ‘yatırımlar’ menüsünden ‘fon alım’ sekmesine tıklayarak fon alabilirsiniz. Bazı fonlar için nitelikli yatırımcı şartı aranabiliyor. Ayrıca fonların yönetim ücretleri de bulunabiliyor.

Para 6Fonların Portföyü ve Hafta Sonları

TL fonları, mevduat, ters repo, katılma hesabı, Takasbank para piyasası, finansman bonosu ve özel sektör tahvilleri gibi finansal varlıklara yatırım yapar. Paranın boşta kaldığı hafta sonları, fon alımı yaparak değerlendirilir. Örneğin, 100 bin lirayı %0.14 faizle hafta sonu değerlendiren bir kişi 380 lira, 1 milyon lirayı değerlendiren ise 3.780 lira net kazanç sağlayabilir.

Para CezaZamanlama Önemli

Fonların alım-satım saatleri değişiklik gösterebiliyor. Cuma günleri fon alım talimatının erken saatlerde veya bir gün önce verilmesi çok önemli. Bazı fonlar, talimat saati aşıldığında parayı ikinci bir fonda tutarak kısmi getiri sağlar. TEFAS’ta olmayan bazı fonlar 7 gün 24 saat alınıp satılabiliyor.

Para1

Fon Seçimi ve Kodları

Fonların isimleri ve kodları bulunuyor. Örneğin, günlük %0.14 getiri sunan Garanti Portföy Beşinci TL Serbest Fon’un kodu ‘GBN’, AK Portföy Üçüncü Para Piyasası (TL) Fonu ‘BGP’ koduyla bulunabilir. Yatırımcılar, fonları kodlarıyla tanıyabilir ve TEFAS üzerinden performanslarını izleyebilir.

ParaKurban Bayramı’nda 9 günlük tatili fırsata çevirerek, bankadaki paranızı fonlarda değerlendirip ek kazanç sağlayabilirsiniz. Her kuruşun önem taşıdığı bu dönemde, yatırım seçeneklerini değerlendirerek bütçenize katkı yapabilirsiniz.

Editör: Resul Özdil