Yangının çıktığı otelde 24 saat güvenlik görevlisi bulunduğunu iddia eden Ergül’e, çalışanlardan itiraz geldi. Otelin gece vardiyasında çalışanlar, güvenlik görevlisi görmediklerini ve yangın alarmının da devreye girmediğini belirtti.
İLK KIVILCIM: AÇIK UNUTULAN CİHAZLAR
Soruşturma kapsamında, yangının otel binasının 4’üncü katındaki restoran bölümünden çıktığı tespit edildi. Kahvaltılarda kullanılan omlet ve yumurta pişirilen "şov alanında" açık unutulan cihazlardan yükselen dumanların, otelin güvenlik kameralarına yansıdığı belirlendi. Elektrikler kesilene kadar kayıt almaya devam eden kameralar, facianın ilk anlarını saniye saniye kaydetti.
GÖZALTI SAYISI 28'E YÜKSELDİ
Soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı 28'e çıktı. Gözaltına alınanlar arasında, Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül’ün diğer işletmesi olan Gazelle Otel’in kat görevlisi İ.E. de bulunuyor.
"24 SAAT GÜVENLİK VARDI" İDDİASI ÇÜRÜTÜLDÜ
Otel sahibi Halit Ergül, ifadesinde “Otelde 24 saat güvenlik görevlileri bulunur ve yangın alarmına basarlar” açıklamasında bulundu. Ancak çalışanlar, gece vardiyasında hiçbir güvenlik görevlisi bulunmadığını belirtti.
Ekmek ustası Mehmet Gündüz, olay anında güvenlik görevlisi görmediğini belirterek,
"Otelin sadece gündüz çalışan bir güvenlik görevlisi var. İsmini Mehmet olarak biliyorum, soyadını bilmiyorum" dedi.
Kahvaltı ustası Faysal Yaver ise,
"Otelde yangın için özel olarak görevlendirilen kimse yoktu. Bana gece çalıştığım için sadece resepsiyondaki iki kişiye yemek vermem gerektiği söylendi. Bunun dışında yangın veya güvenlikle ilgili sorumlu biri görmedim. Eğer gece çalışan bir güvenlik olsaydı, bizden yemek alırdı" ifadelerini kullandı.
SORUMLULUK KİMDE?
Otelin güvenlik ve yangın tedbirleri konusunda büyük ihmaller olduğu ortaya çıkarken, yangın alarm sisteminin devreye girmediği ve güvenlik görevlisinin olmadığı iddiaları, sorumluluğun kimde olduğu sorusunu gündeme getirdi.
Yetkililer, soruşturmanın genişletileceğini ve ihmali bulunan tüm isimlerin adalet karşısına çıkarılacağını belirtiyor. Büyük trajediye neden olan eksikliklerin, göz göre göre ihmale mi geldiği, yoksa daha büyük bir organizasyon hatasının mı olduğu sorularına yanıt aranıyor.