İşte İstanbul'un ilçeleri hakkında detaylı bilgiler:

1. Arnavutköy 2008 yılında 6 ayrı ilk kademe belediyesinin birleştirilmesiyle kurulan Arnavutköy, İstanbul'un yüzölçümü bakımından 4. büyük ilçesidir. Karadeniz'e kıyısı olan ilçe, batıda Çatalca, doğuda Eyüpsultan, güneydoğuda Başakşehir, güneyde Esenyurt ve güneybatıda Büyükçekmece ilçeleriyle komşudur.

2. Avcılar 1992 yılında Küçükçekmece'den ayrılarak ilçe statüsü kazanan Avcılar, TEM ve D100 karayollarının kesişim noktasında bulunur. Doğusunda Küçükçekmece Gölü, güneyinde Marmara Denizi, batısında Beylikdüzü ve Esenyurt, kuzeyinde ise Başakşehir ile komşudur.

3. Bağcılar 1992 yılında Bakırköy'den ayrılan Bağcılar, İstanbul'un en kalabalık üçüncü ilçesidir. Güneyinde Bahçelievler, kuzeyinde Başakşehir, doğusunda Esenler ve Güngören, batısında Küçükçekmece ilçeleriyle çevrilidir.

4. Bahçelievler Bahçelievler, 1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak ilçe olmuştur. D-100 karayoluna ve havalimanına yakınlığı sayesinde hızla gelişmiştir. Güneyinde Bakırköy, kuzeyinde Bağcılar, doğusunda Güngören ve batısında Küçükçekmece ilçeleri yer alır.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Çift Yönlü Trafiğe Kapandı İstanbul'da Büyük Kaos (3)

5. Bakırköy İstanbul'un köklü ilçelerinden olan Bakırköy, 1992'deki düzenlemeyle günümüzdeki şeklini almıştır. Güneyinde Marmara Denizi, kuzeyinde Küçükçekmece, Bahçelievler, Güngören, batısında Küçükçekmece Gölü, doğusunda ise Zeytinburnu ilçesi bulunmaktadır.

6. Başakşehir 2008 yılında toplu konut uygulamalarıyla oluşturulan Başakşehir, kuzeyinde Arnavutköy, kuzeydoğusunda Eyüpsultan, doğusunda Sultangazi ve Esenler, güneyinde Bağcılar, Küçükçekmece ve Avcılar, batısında ise Esenyurt ile komşudur.

7. Bayrampaşa 1990 yılında Eyüpsultan'dan ayrılarak ilçe yapılan Bayrampaşa, Topkapı'dan kaldırılan İstanbul Otogarı'nın yeni adresidir. Batısında Esenler, güneyinde Zeytinburnu, doğusunda Eyüpsultan ve kuzeyinde Gaziosmanpaşa ile çevrilidir.

8. Beşiktaş 1930 yılında Beyoğlu'ndan ayrılan Beşiktaş, İstanbul'un ulaşım, eğitim ve ticaret merkezlerinden biridir. Doğusunda ve güneyinde İstanbul Boğazı, batısında Şişli ve Kâğıthane, kuzeybatısında Şişli (Ayazağa), kuzeyinde ise Sarıyer ilçeleriyle komşudur.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Çift Yönlü Trafiğe Kapandı İstanbul'da Büyük Kaos (1)

9. Beylikdüzü 2008 yılında ilçe yapılan Beylikdüzü, büyük ölçüde Büyükçekmece'ye bağlı belde belediyelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Güneyinde ve batısında Marmara Denizi, kuzeybatısında Büyükçekmece, kuzeyinde Esenyurt, doğusunda ise Avcılar ilçesi bulunur.

10. Beyoğlu Beyoğlu, İstanbul'un köklü ilçelerindendir ve eski Suriçi bölgesinin ikinci şehir merkezi olarak bilinir. Doğusunda İstanbul Boğazı, güneyinde ve batısında Haliç, kuzeyinde Şişli ve Kâğıthane, kuzeydoğusunda ise Beşiktaş ilçeleriyle komşudur.

11. Büyükçekmece Büyükçekmece, 1987 yılında Çatalca'dan ayrılarak ilçe oldu. Güneyinde Marmara Denizi, batısında Silivri, kuzeybatısında ve kuzeyinde Çatalca, kuzeyinde Arnavutköy, doğusunda Beylikdüzü ve Esenyurt ilçeleri ile çevrilidir.

12. Çatalca İstanbul'un yüzölçümü olarak en büyük ilçesi olan Çatalca, batısında Tekirdağ ili ve Silivri, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Büyükçekmece, doğusunda Arnavutköy ile komşudur.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Çift Yönlü Trafiğe Kapandı İstanbul'da Büyük Kaos13. Esenler 1993 yılında ayrılan Esenler, batısında Bağcılar, güneyinde Güngören, doğusunda Bayrampaşa, güneydoğusunda Zeytinburnu, kuzeydoğusunda Gaziosmanpaşa ve Sultangazi, kuzeyinde ise Başakşehir ilçesi ile çevrilidir.

14. Esenyurt 2008 yılında ilçe statüsü kazanan Esenyurt, İstanbul'un en kalabalık ilçesidir. Batısında Büyükçekmece, doğusunda Avcılar, güneyinde Beylikdüzü, kuzeyinde Başakşehir ve Arnavutköy ile komşudur.

15. Eyüpsultan 1936 yılında kurulan Eyüpsultan, İstanbul'un önemli tarihî merkezlerinden biridir. Güneyinde Beyoğlu, Haliç, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Kâğıthane; doğusunda Sarıyer, batısında Arnavutköy, Sultangazi ve Başakşehir, kuzeyinde ise Karadeniz ile komşudur.

İstanbullular Dikkat! 23 Nisan Kutlamaları Nedeniyle Pazar Günü Şişli'de Bazı Yollar Kapatılacak (2)16. Fatih Cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul'un merkez ilçesi olan Fatih, Eminönü'nün 2008'de feshedilmesiyle genişletilmiştir. Kuzeyinde Haliç, güneyinde Marmara Denizi, doğusunda İstanbul Boğazı, batısında Zeytinburnu ve Eyüpsultan ilçeleri ile çevrilidir.

17. Gaziosmanpaşa 1963 yılında kurulan Gaziosmanpaşa, 2008 yılında bölündü ve iki yeni ilçe oluşturuldu. Komşuları doğuda Eyüpsultan, kuzeyde Sultangazi, batıda Esenler ve Bayrampaşa, güneyde Zeytinburnu'dur.

18. Güngören 1992 yılında Bakırköy'den ayrılan Güngören, İstanbul'un en küçük yüzölçümlü ilçesidir. Batısında Bahçelievler ve Bağcılar, doğusunda Esenler ve Zeytinburnu, güneyinde Bakırköy ilçesi bulunur.

Şehir Hatları’ndan Türk Denizcilik Tarihine Kaynak Niteliğinde Bir Eser: “İstanbul’un Gazi Vapurları Ve Gazi Gemileri”

19. Kâğıthane 1987 yılında Şişli'den ayrılarak ilçe olan Kâğıthane, O-1 ve O-2 yolları arasında yer alır. Batısında Eyüpsultan, güneyinde Beyoğlu ve Şişli, kuzeyinde Sarıyer, doğusunda Şişli ve Beşiktaş ilçeleriyle komşudur.

20. Küçükçekmece 1989 yılında Bakırköy'den ayrılarak ilçe yapılan Küçükçekmece, adını kıyısındaki lagün gölünden alır. Batısında Küçükçekmece Gölü ve Avcılar, güneyinde Marmara Denizi ve Bakırköy, doğusunda Bahçelievler ve Bağcılar, kuzeyinde Başakşehir ilçesi ile çevrilidir.

21. Sarıyer Avrupa Yakası'nın Boğaziçi'nin en kuzeyindeki ilçesi olan Sarıyer, İstanbul'un tarihî semtlerine ev sahipliği yapar. Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda İstanbul Boğazı, batısında Eyüpsultan, güneybatısında Kâğıthane, güneyinde Beşiktaş ilçeleriyle komşudur.

22. Silivri Yüzölçümü olarak İstanbul'un en büyük ikinci ilçesi olan Silivri, batısında Tekirdağ ili, güneyinde Marmara Denizi, kuzeyinde ve batısında Çatalca, güneydoğusunda Büyükçekmece ile çevrilidir.

23. Sultangazi 1970'lerde birkaç binadan ibaret bir köy olan Sultangazi, 2008'de belediye tüzel kişiliğine kavuştu. Kuzey ve doğuda Eyüpsultan, O2 yolunun güney ve güneydoğusunda Gaziosmanpaşa, batıda Başakşehir ve güneybatıda Esenler ile komşudur.

Şehit Deniz Teğmen Mustafa Kemal Öz'ün şehadet haberi Adana'daki ailesine verildi Şehit Deniz Teğmen Mustafa Kemal Öz'ün şehadet haberi Adana'daki ailesine verildi

Istanbul Da Toplu Ulasima Zam Yapildi

24. Şişli 1954 yılında Beyoğlu'ndan ayrılarak ilçe yapılan Şişli, 2012'de kuzey kısmının Sarıyer ilçesine bağlanmasıyla bugünkü şeklini aldı. Komşuları kuzeyde ve batıda Kâğıthane, doğuda Beşiktaş, güneydoğuda Beyoğlu, güneyde ise Mecidiyeköy'dür.

25. Şile Şile, İstanbul'un Karadeniz kıyısında yer alan ve denizle iç içe bir ilçedir. Güneyde Pendik, doğuda Kocaeli, batıda Çatalca ve kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.

26. Şişli İstanbul'un bir diğer merkezi ilçesi olan Şişli, oldukça kozmopolit yapısı ile dikkat çeker. Doğusunda Beşiktaş, batısında Kâğıthane, kuzeyinde Sarıyer ve güneyinde Beyoğlu ile komşudur.

27. Zeytinburnu 1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak ilçe olan Zeytinburnu, İstanbul'un en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Kuzeyinde Eyüpsultan, doğusunda Bayrampaşa, güneyinde Marmara Denizi ve batısında Güngören ilçeleri bulunmaktadır.

Bu bilgiler, İstanbul'un geniş ve çeşitli yapısını anlamak için temel bir genel bakış sağlar. Her ilçe kendi içinde farklı kültürel ve coğrafi özellikler barındırarak, şehrin zengin mozağini oluşturur.

Editör: Resul Özdil