Ekonomi

Dünya Bankası ve Türkiye İşbirliğiyle Depolamalı Güneş Enerjisi Finansman Programı Yolda

Dünya Bankası işbirliğiyle Türkiye'de depolamalı güneş enerjisi projelerini desteklemeye yönelik bir finansman programı başlatılıyor. Program, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) tarafından yürütülecek.

Abone Ol

Dünya Bankası, Türkiye Hükümeti ile Türkiye'de depolamalı güneş enerjisi projelerini desteklemeye yönelik bir finansman programı hazırlıklarına başladı. Program, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) tarafından yürütülecek.

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de Dağıtık Enerji için Piyasa Dönüşümünün Hızlandırılmasına yönelik Sonuca Odaklı Program (PforR) finansmanı önerisi içi hazırlanan Çevresel ve Sosyal Sistem Değerlendirmesi Raporu kamuya açıldı ve 20 Aralık 2023 tarihine kadar görüşe açık olacak.

Rapora göre, Türkiye Hükümeti, yenilenebilir enerji kaynaklarına güçlü destek vermesine rağmen, finansman eksikliği yurt içi piyasa ekosistemini geliştirmekte temel bir kısıtlama oluşturuyor.

Programın amacı, dağıtık fotovoltaik sistemler ve bataryalı enerji depolama sistemlerinin ticari finansmanı için büyük bir piyasa oluşturmak. Bu kapsamda, TSKB ve TKYB tarafından yürütülecek program, ticari bankaları finanse etmek için bir fon oluşturacak ve seçilecek ticari bankalar, projeleri kendi kaynaklarıyla finanse edecek.

Ayrıca, TSKB ve TKYB, 30 milyon ABD Doları tutarındaki Temiz Teknoloji Fonu kredisi ile bataryalı enerji depolama sistemlerini doğrudan finanse edecekler.

Programın hedefleri arasında, özel sektör finansmanını harekete geçirerek ticari ve sanayi tüketiciler için 300 milyon ABD Doları finansman sağlamak ve 2035 güneş enerjisi hedefine ulaşmak için gerekli olan 22 milyar ABD Doları'na ulaşmak bulunuyor.

Raporda ayrıca, Türkiye'nin 2035 güneş enerjisi hedefine ulaşmak için 22 milyar ABD Doları'na ihtiyaç duyacağı ve 2030'a kadar dağıtık alandaki yatırımlar için 3,8 milyar ABD Doları finansman gerektiği belirtiliyor. Türkiye'nin Uzun Vadeli Karbondan Arınma Stratejisi ve 2024-2028 dönemine ait Ulusal Kalkınma Planı da raporda vurgulanıyor. Türkiye, 2053'e kadar enerji talebini karşılamak ve enerji kaynaklı emisyonları azaltmak için bu tür yatırımların gerektiğini düşünüyor.