Genel

Depremzede Öğrencilere Verilen Özel Eğitim Yardımı Neden Osmaniye’yi Kapsamıyor

29 Kasım 2023 tarihinde 6 Şubat deprem felaketi kapsamında bakanlıkça düzenlenerek çıkarılan ve 2023-2024 Eğitim Öğretim yılını kapsayan Özel Okullarda Öğrenim Gören/Görecek Öğrenciler İçin Eğitim ve Öğretim Desteği verilecek İller arasında maalesef OSMANİYE ve ilçelerinin ismi görülmüyor.

Abone Ol

Sadece Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya İlleri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı İlçelerindeki Özel Okullarda Öğrenim Gören/Görecek Öğrencileri kapsayan tebliğ diğer kapsam dışı illerde tepki yarattı.

Anayasanın 42. Amir maddesi “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.” şeklinde olup yine eğitimde eşitliği ifade etmektedir.

Bu bağlamda:

En temel hak ve özgürlük olan ve Anayasanın 42.maddesi ile koruma altına alına eğitim ve öğrenim hakkında da belirtildiği üzere kimsenin bu haktan yoksun bırakılamayacağı belirtilmiş olmasına karşın benzer koşullarda yaşayan vatandaşların deprem bölgeleri olarak belirtilen illerde yaşamalarına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılan tebliğde ilgili illerini ve ilçelerinin tebliğde yer almamaları nedeniyle bu haktan yararlanamaması anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.

Aynı tebliğ ile depremden daha fazla etkilenen bölgelere destek verilmeye çalışılırken o bölgelerden göreceli olarak daha az etkilenmiş deprem bölgelerine yardım düşünülmemiştir. Gerçeğinde depremden çok zarar görmüş bölgelerden daha az etkilenmiş yerlere büyük bir göç yaşanmıştır. Bu tebliğde, yerini yurdunu bırakarak yaşadığı ilin daha az zarar gören bölgelerine göç eden ailelere yardım gözardı edilmiştir.

Bir başka açıdan bakıldığında “depremden az zarar gören ilçe” kavramı zaten yanlış bir kavramdır. Depremden az etkilendiği düşünülen bir ilçede evi yıkılanlar olduğu gibi hiç bir zarar görmeyen ailelerin de var olduğu aşikardır.

Tüm bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması ve temel hak olan eğitim öğretim hakkı kapsamında çocuklarını özel okullarda okutmak isteyen, maddi veya manevi olarak etkilenmiş olan tüm depremzedeleri tebliğin kapsamı içine alacak şekilde ve aynı zamanda deprem il ve ilçelerini kapsayacak şekilde genişletilerek ivedilikle yeniden düzenlenmesi ve yayınlanması bir anayasal gerekliliktir.

Gerek iktidar gerekse muhalefet vekillerimize bir görev düşmektedir. Bu konuyu takip etmekse biz gazetecilerin işi olacaktır.