Konya Spor Lisesi’ne kapalı spor salonu ve suni çim saha kazandırılıyor Konya Spor Lisesi’ne kapalı spor salonu ve suni çim saha kazandırılıyor

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Coşkuyla Kutlanacak

1 Temmuz 2024 - Her yıl 1 Temmuz tarihinde kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, bu yıl da tüm yurtta coşkuyla kutlanacak. Bu milli bayram, Türkiye'nin denizcilik haklarını ve bağımsızlığını kazanmasının anısına düzenlenmektedir.

Kabotaj Nedir?

Kabotaj, bir ülkenin kendi karasularında ve limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır. Büyük Türkçe Sözlük kabotajı "Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işi" olarak tanımlamaktadır.

Tarihçesi ve Önemi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, imparatorluğun kabotaj hakkı yoktu. Batılı ülkelere verilmiş olan kapitülasyon hakları sebebiyle Osmanlı kıyılarında genellikle yabancı bandıralı tekneler hizmet veriyordu. Ancak, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması ile kapitülasyonlar kaldırıldı ve Türkiye kabotaj hakkına kavuştu. Türkiye’nin büyük ölçüde bir yarımada ülkesi olması ve kıyı uzunluğunun 8333 kilometreyi bulması, Türk denizciliğine büyük bir imkân tanıdı.

19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasa ile Türkiye limanları arasında sadece Türk teknelerinin hizmet görmesi zorunlu hale getirildi. Yasa, aynı yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi ve bu tarih, 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 yılında ise bayramın adı, denizcilik kelimesi eklenerek Denizcilik ve Kabotaj Bayramı oldu.

Etkinlikler ve Kutlamalar

Bu yıl da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında birçok etkinlik düzenlenecek. İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük liman şehirlerinde deniz yarışları, su sporları gösterileri ve çeşitli törenler yapılacak. Ayrıca, denizcilik sektörüne katkı sağlayan isimler ödüllendirilecek ve Türk denizciliğinin dünü, bugünü ve geleceği üzerine konferanslar düzenlenecek.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Türkiye'nin denizcilik alanında bağımsızlığını kazanmasının ve denizciliğin öneminin vurgulandığı anlamlı bir gün olarak kutlanmaya devam edecek.

Editör: Mustafa Düzenli