KÜLTÜR SANAT

Cumhuriyet Müzesi İstanbul Taksim'de Kapılarını Açtı

Cumhuriyet'in 100. yılına özel Taksim Maksemi, kapsamlı restorasyon sonrası İBB Cumhuriyet Müzesi olarak kapılarını açtı.

Abone Ol

Cumhuriyet Müzesi Taksim'de Kapılarını Açtı

Cumhuriyet’in ilk modern meydanlarından biri olan Taksim Cumhuriyet Meydanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) özenli çalışmaları sonucunda Cumhuriyet Müzesi’ne kavuştu. Tarihi Taksim Maksemi, İBB Miras’ın restorasyon çalışmaları sonrası İBB Cumhuriyet Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Açılış Töreni Büyük Katılımla Gerçekleşti

Müzenin açılışı, 8 Haziran Cumartesi akşamı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Celâl Şengör, Mustafa Alabora, Fatih Altaylı gibi isimlerin de aralarında bulunduğu sanat, siyaset, iş ve medya dünyasından çok sayıda ismin katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhuriyet’in 100. yılına armağan edilen müze, Kurtuluş’tan Kuruluş’a uzanan kapsamlı içeriği, koleksiyonu ve ev sahipliği yapacağı etkinliklerle Cumhuriyet ruhunu meydana taşıyacak.

Taksim Maksemi'nin Yeni Kimliği

Taksim Cumhuriyet Meydanı’na adını veren ve yüzlerce yıldır şehre tanıklık eden Taksim Maksemi, İBB Cumhuriyet Müzesi olarak yeniden hayat buldu. İBB Miras’ın yürüttüğü kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmaları sonucunda, yapı kent hayatına kazandırıldı. Cumhuriyet’in 100. yılını selamlayan müze; millî mücadele yıllarından Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan kapsamlı içeriği, Atatürk’ün kişisel eşyalarını barındıran koleksiyonu ve ev sahipliği yapacağı etkinliklerle dikkat çekiyor.

İstanbul’un Yeni Buluşma Noktası

Cumhuriyet Anıtı ile Millî Mücadele’yi ölümsüzleştiren Taksim Cumhuriyet Meydanı, Cumhuriyet Müzesi’yle bu kimliğini pekiştirerek İstanbul’un en önemli buluşma mekânlarından biri olmaya devam edecek. İBB Miras, 2019’dan 2024’e uzanan dönemde kentin tarihinde iz bırakan birçok kültür varlığını yeni kamusal mekânlar olarak şehre kazandırdı.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Taksim Maksemi

Osmanlı döneminde İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan önemli yapılar arasında yer alan Taksim Maksemi, I. Mahmud tarafından 1732-33 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Yüzlerce yıl boyunca şehrin su ihtiyacını karşılayan bu yapı, İBB Miras tarafından yapılan restorasyon çalışmalarıyla koruma altına alındı ve özgün dokusu açığa çıkarıldı.

Cumhuriyet Müzesi’nde Özel Koleksiyon

Cumhuriyet’in değerlerini ve kazanımlarını yansıtan müze, Kurtuluş’tan Kuruluş’a uzanan bir Cumhuriyet yolculuğu sunuyor. Müze, Osmantan Erkır ile Şişli’deki İBB Atatürk Müzesi’nin, İBB İtfaiye Müzesi Cer Koleksiyonu’nun ve İBB Atatürk Kitaplığı Şehir Müzesi Koleksiyonu’nun katkılarıyla oluşturulan; Atatürk’ün müşir üniforması, çizmesi, triko süveteri, kalpağı gibi kişisel eşyalarını içeren koleksiyonuyla ziyaretçilere özel bir deneyim sunuyor.

Ziyaret Bilgileri ve Giriş Ücretleri

Cumhuriyet Müzesi, Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücretleri indirimli 15 TL, tam 50 TL ve turistler için 100 TL olarak belirlenmiştir.