Siyaset

AK Parti Osmaniye Milletvekili Yanık’tan İsrail ve Çin’e Sert Eleştiriler

AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, İslamofobi'nin hak ihlallerini beslediğini, İsrail ve Çin'in BM kararlarına uymadığını belirtti.

Abone Ol

İslamofobi ve Hak İhlalleri Arasındaki Bağlantı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, dünyada İslamofobi ile birlikte artan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Yanık, bu süreçlerin, hak ihlallerini besleyen ve meşru gösteren bir süreci tetiklediğini ifade etti. Müslüman ülkelerdeki insan hakları ihlalleri ve Batı dünyasında yükselen İslamofobi'nin birbirini beslediğini belirtti.

Keşmir'den Sincan'a Hak İhlalleri Devam Ediyor

Yanık, Hindistan ve Pakistan arasında yıllardır süregelen Keşmir sorunu, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlar ve Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Bu bölgelerde temel insan haklarının bile ihlal edildiğini vurgulayan Yanık, Birleşmiş Milletler'in (BM) raporlarına rağmen bu sorunların çözülmediğini belirtti.

"Karşımızda BM'nin Kararlarıyla Dalga Geçen Bir İsrail Var"

BM'nin uluslararası hukuk kurallarına taraf olan ülkelerin insan haklarına uyması gerektiğini hatırlatan Yanık, Çin ve İsrail gibi ülkelerin bu kurallara uymadığını söyledi. İsrail'in Gazze'deki katliamlarının soykırım olarak nitelendirilebileceğini belirten Yanık, BM'nin kararlarına uymayan İsrail'in, adeta bu kararlarla dalga geçtiğini ifade etti.

İslamofobi'nin Küresel Tehdide Dönüşme Potansiyeli

İngiltere'de Filistin'e destek gösterilerinin aşırı sağcıları rahatsız ettiğini belirten Yanık, bu durumun İslamofobi dalgasına dönüştüğünü söyledi. Yanık, Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerinin sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın sorunu olduğunu ve buna karşı durulması gerektiğini vurguladı.

"Dünya Beşten Büyüktür" Vurgusu

Yanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" ifadesinin önemine dikkat çekerek, insan hakları ihlallerine karşı küresel bir tutum alınması gerektiğini belirtti. Özellikle Müslüman coğrafyalarda yaşanan ihlallerin sadece bölgesel değil, küresel bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Yanık, bu konuda uluslararası toplumun duyarlılığını artırması gerektiğini söyledi.