Yapılacak düzenleme ile en düşük emekli maaşının artırılması beklenirken, zam kararının maaşlara yansıyıp yansımayacağı merak konusu.

Para 13

Zam Oranı ve Yeni Düzenleme

6 aylık enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, emekli maaş zam oranı yüzde 24,73 olarak belirlendi. Bu oran, kök aylıklara uygulanacak. Ancak kök aylığı 7 bin 710 lira ve altında olan emeklilerin maaşları, zamma rağmen en düşük aylığın altına kalacak. Bu durum, yaklaşık 1.8 milyon emeklinin refah seviyesinde bir değişiklik olmaması anlamına geliyor.

Para 12 (1)

En Düşük Emekli Maaşı

Ekonomi yönetiminin hesaplamaları sonrası, en düşük emekli maaşının 12 bin ile 13 bin lira aralığında belirlenmesi bekleniyor. Yüzde 24,73'lük zam göz önüne alındığında, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira civarına yükseltilmesi görüşü ağırlık kazanmış durumda. Bu düzenleme ile tüm emeklilerin yüzde 25 civarında zam alması hedefleniyor.

Para12

Seyyanen Zam İddiaları

AK Parti yetkilileri, emeklilere seyyanen zam yapılması konusunda şu an için bir çalışmanın olmadığını, sadece en düşük emekli maaşının 10 bin TL’nin yukarıya çekilmesi noktasında bir düzenleme yapıldığını belirtti.

Dörtyol'da Kırsal Kalkınma Destekleri: Ekipman Kontrolleri Yapıldı Dörtyol'da Kırsal Kalkınma Destekleri: Ekipman Kontrolleri Yapıldı

Para-4

Süreç Nasıl İşleyecek?

Yeni düzenlemenin uygulanabilmesi için kanun teklifi gerekiyor. AK Parti kurmaylarının çalışmaya kısa sürede son şeklini vermesi bekleniyor. Düzenleme önce Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Bu süreçlerin ardından teklif Meclis'e gelecek.

Para-2

Zam Kararı Bu Aya Yetişir mi?

En düşük emekli aylığıyla ilgili kararın maaşların yatacağı tarihe kadar netleşmesi bekleniyor. Ancak yasal düzenleme gerektirdiği için bu ayın maaşlarına yetişememe ihtimali de bulunuyor. Emekli maaşı düzenlemesinin bu aya yetişmemesi halinde, oluşacak fark bir sonraki ayın maaşı ile hesaplara geçecek.

Para-1

Emekli Maaşları Ne Zaman Ödeniyor?

SSK emeklilerinin maaşları her ayın 17'si ile 26'sı arasında hesaplara yatırılıyor. Bağ-Kur emeklilerinin maaş tarihleri ise ayın 25'i ile 28'i arasında değişiyor.

Para 5

Uzun Vadeli Çözüm

Uzmanlar, uzun vadede bu sorunun ortadan kaldırılması için 2000 sonrası emeklilere yönelik intibak düzenlemesi ve 2008 sonrası emekliler için azalan emekli aylık bağlama oranlarının artırılması gerektiğini belirtiyor. Gerekli adımların atılmaması halinde, Ocak 2025'te yeniden en düşük emekli maaşında artışın gündeme geleceği ifade ediliyor.

Para 6Yaklaşık 4 milyon emeklinin merakla beklediği zam düzenlemesi, maaşların yatacağı tarihe kadar netleşmesi durumunda bu ayki maaşlara yansıyabilir. Ancak yasal sürecin tamamlanmaması durumunda, zam farkı bir sonraki ayın maaşıyla hesaplara geçecek. En düşük emekli maaşının artırılmasıyla ilgili nihai kararın, önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Editör: Resul Özdil