Biyografi

18 Temmuz Dünya Nelson Mandela Günü

Nelson Mandela Günü, 18 Temmuz'da kutlanır. Mandela'nın ırkçılığa karşı mücadelesi ve özgürlük davası nedeniyle BM tarafından ilan edilmiştir.

Abone Ol

Nelson Mandela Günü
Nelson Mandela Günü, 18 Temmuz'da kutlanmaktadır. Bu gün, Nelson Mandela'nın doğum günü olan 18 Temmuz 1918'dir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1 Aralık 2009 tarihinde Nelson Mandela'nın doğum günü olan 18 Temmuz'u Mandela'nın ırkçılığa karşı ve özgürlük davasına verdiği mücadele dolayısıyla “Uluslararası Nelson Mandela Günü” olarak ilan etmiştir.

Erken Yaşamı ve Eğitimi
1918 yılında Güney Afrika'nın Doğu Cape eyaletinde doğan Nelson Mandela, Tembu kabilesine mensup olup, babası kabile şefiydi. Liseyi bitirdikten sonra Fort Hare Üniversitesi'ne girdi, ancak öğrenci boykotuna katıldığı için okuldan uzaklaştırıldı. Daha sonra hukuk eğitimi alarak Güney Afrika'nın ilk siyahi avukatı oldu.

Apartheid Rejimine Karşı Mücadelesi
1948'de iktidara gelen beyaz ırkçı apartheid rejimi, Mandela'nın ırkçılık karşıtı mücadelesinin başlangıcı oldu. Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) Gençlik Ligi Başkanlığına seçildi ve apartheid rejimine karşı aktif mücadeleye başladı. 1962'de tutuklanarak 1964-1982 yılları arasında Robben Adası Hapishanesi'nde hapis yattı. Hapishanede zorlu koşullarda çalıştırıldı ancak diğer mahkumlarla eğitim çalışmaları yürüttü.

Demokratik Güney Afrika'nın İlk Devlet Başkanı
1990'da serbest bırakılan Mandela, apartheid rejiminin sona ermesine öncülük etti. 1994 yılında yapılan ilk demokratik seçimlerde Güney Afrika'nın ilk siyahi devlet başkanı seçildi ve 1993 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Mandela, 2013 yılında 95 yaşında hayatını kaybetti.

Hapishanedeki Faaliyetleri
Robben Adası Hapishanesi'nde zorlu koşullarda çalıştırılmasına rağmen, Mandela diğer mahkumlarla birlikte eğitim çalışmaları yürüttü. Hapishane, adeta bir "eğitim merkezi" haline geldi ve Mandela, mahkumların oluşturduğu politik eğitim sınıflarının başında yer aldı. Uluslararası toplum, Güney Afrika'daki ırkçı apartheid rejimine karşı ilk kez 1967'de yaptırım uygulamaya başladı ve Mandela'nın serbest bırakılması için uluslararası bir kampanya 1980'lerde başlatıldı.

Hapishane Dışındaki Etkileri
Mandela, hapiste olmasına rağmen direnişin sembolü olarak öne çıktı ve Güney Afrika'daki direniş son bulmadı. Güney Afrika hükümeti, sonunda işbirliği yapabileceği tek siyah lider olarak Mandela'yı gördü ve 1990'da onu serbest bıraktı. Mandela, 1994-1999 yılları arasında Güney Afrika'nın ilk siyahi devlet başkanı olarak seçildi ve ülkede demokratik dönüşümü gerçekleştirdi. Nobel Barış Ödülü de dahil olmak üzere 250'den fazla ödül kazandı ve "Ulusun Babası" olarak anıldı.

Mandela'nın 27 yıllık hapis dönemi, onun ırkçılığa karşı mücadelesinin sembolü haline gelmiş ve Güney Afrika'nın demokratikleşmesine öncülük etmiştir. Bu nedenle, 18 Temmuz'da kutlanan Nelson Mandela Günü, özgürlük ve adaletin önemini bir kez daha hatırlatıyor.