Ekonomi

Türkiye'nin Hurda Üretiminde Osmaniye'nin Rolü: Kapasite Artışı ve İç Pazar Sorunları

Türkiye'nin hurda üretimi ve tüketimi üzerine yapılan değerlendirmeler, ülkenin hurda ihtiyacını karşılamada yaşadığı zorlukları ve potansiyel çözümleri gündeme getiriyor.

Abone Ol

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, hurda üretiminde karamsar bir bakış açısının olduğunu ancak mevcut üretim kapasitesinin 10 milyon tonun üzerinde olduğunu belirtti. Yayan, "Geçen yıl 10 milyon 800 bin ton hurda üretildi. Ancak bu miktar, tüketimimizin sınırlı bir kısmını karşılıyor ve artma potansiyeline sahip," dedi.

Osmaniye'nin Durumu ve Hurda Üretimi

Osmaniye'nin de dahil olduğu Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep illerindeki hurda üretimi, Türkiye'nin genel hurda üretim kapasitesini etkiliyor. Yayan, önümüzdeki 20 yılda hurda üretim kapasitesinin artabileceğini ve hurda toplamanın daha kârlı hâle gelebileceğini ifade etti. Ancak, ülke içinde hurda toplama ve geri dönüşüm faaliyetlerinin yetersizliği, Türkiye'nin hurda ithalatında dünyanın en yüksek seviyelerine ulaşmasına neden oluyor.

Yurt İçi ve Yurt Dışındaki Hurda İthalatı

Türkiye'nin çelik üretiminin yüzde 70'inin elektrik ark ocaklı tesislerde gerçekleştiği ve yüzde 30'unun entegre tesislerde üretildiği belirtiliyor. Ancak, iç piyasada hurda tedariği yetersiz kalıyor. MetKim Metal Genel Müdürü Osman Türeyyen, iç piyasadan hurda tedariğinin büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Türkiye'nin ham çelik üretiminde büyük bir kısmın ithal hurda ile karşılandığı ve yerli hurda miktarının yetersiz olduğu ifade edildi.

Fiyatlar ve Kapasite Kullanımı

Yayan, hurda toplamanın kârlılığının, fiyatlarla doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, "Fiyatlar daha iyi olursa hurda toplamak daha kârlı hâle gelebilir," dedi. Ayrıca, 2024 yılının ilk dört ayında kapasite kullanım oranının artmaya başladığını ve yassı çelik üreten kuruluşların ihracatta ciddi bir artış elde ettiğini söyledi.

Tren Yolu İthalat Sorunları

Veysel Yayan, Mersin limanını Adana, Osmaniye ve Gaziantep şehirlerine bağlamak amacıyla inşa edilen tren yolu hattı için yapılan ray ithalatının yerli çeliğin kullanılmaması açısından eleştirildi. Yayan, bu ithalatın doğru olmadığını ve yerli çeliğin kullanılması gerektiğini savundu.

AB Kotaları ve İhracat Sorunları

Bozoklar Metal Dış Ticaret Şirketi'nin Kurucusu Harun Bozoklar, Türkiye'nin çelik ihracatında ciddi düşüş yaşadığını belirtti. AB kotaları ve anti-damping tedbirlerinin ihracata darbe vurduğunu ifade eden Bozoklar, iç piyasadaki kapasite kullanım oranının dünya ortalamasının altında kaldığını söyledi.

Yeni Yatırımlar ve Enerji Sorunları

Güvenç Temizel, sıvı çelik üretiminde yüzde 30 yerli oranının olduğunu ve enerji fiyatlarının büyük oranda arttığını belirtti. Ayrıca, Kore'den gelen sıcak ve galvanizli sac akışının Türkiye'ye etkisini vurguladı. Temizel, 2026 yılından itibaren yerli üretimin artmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin hurda üretim kapasitesinin artması, yerli hurda toplama ve geri dönüşümün iyileştirilmesi, hem iç pazar hem de dış ticaret açısından önemli gelişmeleri beraberinde getirebilir. Bu bağlamda, Osmaniye'nin de bu sürece katkıda bulunması bekleniyor.