Gündem

TBMM'de "Ana Dil" Tartışması: İYİ Partili Üye Divandan Ayrıldı, Genel Kurul'a Ara Verildi

TBMM Genel Kurulu'nda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan'ın Süryanice konuşması, İYİ Partili milletvekillerinin tepkisine neden oldu. İYİ Parti'nin katip üyesi Yasin Öztürk, Başkanlık Divanı'nı terk ederek Genel Kurul'a ara verilmesine yol açtı.

Abone Ol

Ara sonrasında AK Partili katip üye Havva Sibel Söylemez'in divana gelmesiyle görüşmeler kaldığı yerden devam etti.

Olayın Detayları:

  • TBMM Genel Kurulu'nda DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan'ın Süryanice konuşması, İYİ Partili Lütfü Türkkan ve Ayyüce Türkeş'in tepkisine neden oldu.

  • İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Süryanice konuşmanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek "Anayasaya aykırı bir konuşma yapılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bunun amacının da ideolojik olduğu çok ortada." dedi.

  • İYİ Parti'nin tepkisi üzerine İYİ Parti'nin katip üyesi Yasin Öztürk, Başkanlık Divanı'nı terk ederek Genel Kurul'a ara verilmesine yol açtı.

  • Ara sonrasında AK Partili katip üye Havva Sibel Söylemez'in divana gelmesiyle görüşmeler kaldığı yerden devam etti.

  • TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, "Boynumu vursanız bir insanın rüyasını gördüğünü, ninnisini dinlediği ana diline burada müdahale etmem, haya ederim." şeklinde açıklama yaptı.

  • Genel Kurul'da yaşanan tartışmada, dilin anlam ve anlaşılabilirlik amacıyla kullanılması gerektiği vurgulandı.