Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 2024 yılı hububat alım fiyatlarını duyurdu.

Abone Ol

Makarnalık buğday için ton başına 10 bin TL, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 TL ve arpa için ton başına 7 bin 250 TL ödeme yapılacak.

Açıklamada, TMO'nun buğday ithalatını 21 Haziran 2024'ten itibaren 15 Ekim 2024'e kadar durdurduğu belirtildi. Bu tarihte piyasa koşullarına göre durdurma işlemi yeniden değerlendirilebilecek. Ayrıca, 2018 yılından bu yana yasak olan yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatının serbest bırakıldığı, ekmeklik ve makarnalık buğday ile arpa ve bunların kırıklarının ihracatının kontrollü olarak serbest bırakıldığı bildirildi.

Çiftçilere Ek Destek

Bakanlık, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere buğday için ton başına 1.750 TL, arpa için ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verileceğini açıkladı. Bu ek destekle birlikte çiftçilerin eline makarnalık buğdayda ton başına 11 bin 750 TL, ekmeklik buğdayda 11 bin TL ve arpada 8 bin TL geçecek.

Üretim ve Hasat Durumu

2024 yılı bitkisel üretimine yönelik TÜİK 1. Tahmin verilerine göre, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 azalış beklenmekte. Buğday üretiminin ise geçen yıla göre yüzde 4,5 azalışla 21 milyon ton olması öngörülmekte. Ülke genelinde hububat hasadı şu anda yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde.

14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilere depolama imkânı sağlamak amacıyla TMO, arz edilen ürünleri teslim almaya başladı. Hasat başlangıcından bu yana piyasalar yakından takip edilerek, TMO hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin açıklanmasına karar verildi.

Ürün Bedeli ve Destek Ödemeleri

Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacak. İlave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecek.

Dış Ticaret Tedbirleri

Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı dış ticaret tedbirleri de alındı. 2018 yılından bu yana yasak olan yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldı. Ekmeklik ve makarnalık buğday ile arpa ve bunların kırıklarının ihracatı kontrollü olarak serbest bırakıldı. Ayrıca, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024'ten itibaren 15 Ekim 2024 tarihine kadar durduruldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilere bereketli bir hasat sezonu diledi. TMO tarafından alımlara ilişkin detaylar ve diğer ürün fiyatlarına yönelik açıklamalar ise ilerleyen günlerde yapılacak.