Genel

Milletvekili Yanık’tan 12 Eylül Askeri Darbesine Sert Mesaj

AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, 12 Eylül darbesinin toplumsal barışı hedef aldığını belirterek, yeni bir anayasa çağrısında bulundu.

Abone Ol

Derya Yanık: “12 Eylül, Sadece Hukuk Devletimizi Değil Toplumsal Barışı da Hedef Aldı”

AK Parti Osmaniye Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 44. yıl dönümü nedeniyle sosyal medya platformu X üzerinden bir açıklama yaptı. Eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olan Yanık, darbenin toplumsal hafıza üzerindeki olumsuz etkilerini ve Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacını vurguladı.

"650 Bin Vatandaş Gözaltına Alındı, 7 Bin Kişi İdamla Yargılandı"

Derya Yanık, 12 Eylül darbesinin demokratik hukuk devletini ve toplumsal barışı hedef aldığını belirtti. Açıklamasında, "12 Eylül sadece demokratik hukuk devletimizi hedef almadı; aynı zamanda toplumsal barış ve teamüllerimize de saldırıydı. 650 bin vatandaşımızın gözaltına alındığı, 7 binin idamla yargılandığı kara bir leke 12 Eylül" ifadelerine yer verdi. Yanık, bu dönemin sosyal hafızada bıraktığı olumsuz etkilerin hala sürdüğünü ifade etti.

“Milletimiz Demokratik Hukuk Devletinin En Güçlüsüne Layıktır”

Yanık, Türk milletinin tarih boyunca yaptığı fedakarlıkların altını çizerek, “Tarihi istiklal ve istikbali için yaptığı fedakarlıklarla dolu aziz milletimiz, demokratik hukuk devletinin de en güçlüsüne layıktır” dedi. Bu güçlü demokratik yapının inşası için yeni bir anayasanın gerekliliğine dikkat çeken Yanık, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde yapılacak reformlara işaret etti.

"Yeni Anayasa İçin Çalışacağız"

Yanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi, 12 Eylül zihniyetinin ürünü olan mevcut anayasanın değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi, her şeyiyle milli iradenin ürünü yeni bir anayasayı ülkemize kazandırmak, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ilk hedeflerinden biridir" diyen Yanık, yeni anayasa için çalışmaların Gazi Meclis’te sürdürüleceğini belirtti.