Asayiş

İzmir'de 'Evde Ek İş' İlanıyla Büyük Dolandırıcılık: Çete Çökertildi

Sahte şirket isimleri kullanarak ilanlar veren şebeke üyeleri, İzmir başta olmak üzere Adana, Antalya, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Mersin, Osmaniye ve Samsun'da eşzamanlı olarak yapılan operasyonlarda yakalandı.

Abone Ol

İzmir'de bir dolandırıcılık şebekesi, internet üzerinden yayımladıkları "evde ek iş" ve "evde paketleme işi" ilanlarıyla birçok kişiyi mağdur etti. Özellikle ev kadınlarını hedef alan dolandırıcılar, kapora ve sigorta bahanesiyle para toplayarak büyük bir vurguna imza attı. Şikayetlerin artması üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, Siber Suçlarla Mücadele polisleri tarafından yürütüldü.

Polis ekipleri, dolandırıcıların kapora, sigorta ve veri ücreti gibi çeşitli bahanelerle para talep ettiğini ve mağdurları işlemlerin yasal olduğuna inandırmak için resmi kurum logolarıyla sahte evraklar düzenlediklerini tespit etti. Sahte şirket isimleri kullanarak ilanlar veren şebeke üyeleri, İzmir başta olmak üzere Adana, Antalya, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Mersin, Osmaniye ve Samsun'da eşzamanlı olarak yapılan operasyonlarda yakalandı.

Operasyonlarda toplam 70 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 64'ü yakalanırken, 6 zanlının ise firarda olduğu belirtildi. Adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ve suç unsuru ele geçirildi. İzmir'de evde iş vaadiyle 17 kişinin toplamda 1 milyon 250 bin TL dolandırıldığı ortaya çıkarken, Türkiye genelinde yaklaşık bin mağdurun bulunduğu ve vurgunun büyüklüğünün 100 milyon TL'yi bulduğu öğrenildi.

Şüphelilerin bankadan para çekerken güvenlik kameralarına yakalanması da deliller arasında yer aldı. Operasyonlara "Paket" adı verilirken, dolandırıcılıkla mücadele kapsamında çalışmaların sürdüğü bildirildi.