Enerji Zirvesi'nde, Türkiye'nin enerji alanında bir köprü olarak vurgulanması ve bu zor görevi başarıyla yerine getirdiği belirtiliyor. Atlantic Council, Türkiye'nin enerji bağımsızlığına odaklanarak, kendi kendine yeterli olmanın önemini vurguluyor.
Atlantic Council Türkiye Programları Merkezi Kıdemli Direktörü Defne Sadıklar Arslan, enerji sektöründen gelen bir perspektifle, kuruluşun Türkiye ile ilişkisini destekliyor. Özellikle enerji, göç, Ukrayna - Rusya savaşı ve Karadeniz güvenliği gibi konularda etkili olduklarını belirtiyor.
İstanbul'da düzenlenen Temiz Enerji Zirvesi ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın desteğiyle başlatılan uzman eğitim programı, Atlantic Council'ın küresel çapta etkili olduğunu gösteriyor.
COP28'e dair önemli bir gelişme olarak, Atlantic Council Türkiye'nin 9 Aralık'ta açıklayacağı 'Sürdürülebilir bir gelecek için enerji geçişinde işbirliği umutları: Körfez İşbirliği Konseyi, Türkiye ve Bölgesel perspektifler' raporu öne çıkıyor. Rapor, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ile Türkiye arasında enerji geçişini ve yenilenebilir enerji dağıtımını hızlandırmak için ortaklık olanaklarını araştırıyor.
Raporda ele alınan 5 alan şunlar:
1-Endüstriyel dönüşüm
2-Temiz ulaşım
3-Karbon yakalama ve depolama
4-Elektrifikasyon
5-Döngüsel ekonomi
Ana odak noktası, fosil yakıt emisyonlarını azaltırken uygun fiyatlı sıfır karbon alternatiflerini artırmak. Atlantic Council Yönetim Kurulu Üyesi Ana Palacio, Türkiye'nin enerji bakımından köprü görevi üstlendiğini ve bu zor görevi başarıyla yerine getirdiğini belirtiyor. Ayrıca, COP28 için daha fazla sağduyu ve daha az ideoloji beklentisini dile getiriyor.
Bu girişimler, Türkiye'nin enerji alanındaki rolünü güçlendirmeye yönelik önemli adımları temsil ediyor.