AK Parti Osmaniye Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, Dünya İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, işitme kaybı konusunda farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekti. Yanık, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda dünya genelindeki işitme kaybı sorununu gündeme getirerek, erken teşhis ve rehabilitasyonun bu alandaki en kritik adımlar olduğunu vurguladı.
2050 Yılına Kadar 2,5 Milyar Kişi Risk Altında
Yanık’ın açıklamalarına göre, dünya nüfusunun %5’inden fazlasını oluşturan yaklaşık 430 milyon insan işitme kaybını gidermek için rehabilitasyona ihtiyaç duyuyor. Bu sayıya 34 milyon çocuğun da dahil olduğunu belirten Yanık, 2050 yılına kadar bu rakamın 2,5 milyara çıkabileceğini ve en az 700 milyon kişinin işitme rehabilitasyonuna ihtiyaç duyacağının tahmin edildiğini ifade etti.
Genç Yetişkinler Risk Altında
Yanık, özellikle genç yetişkinlerin işitme kaybı riski altında olduğuna dikkat çekti. Bir milyardan fazla genç yetişkinin, güvenli olmayan dinleme alışkanlıkları nedeniyle kalıcı ve önlenebilir işitme kaybı tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Yanık, bu konuda farkındalık oluşturmanın ve önlemler almanın önemine vurgu yaptı.
Yanık’ın açıklamalarına göre, işitme kaybı yaşayan bireylerin yaklaşık %80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Bu durum, sağlık hizmetlerine erişimdeki dengesizliklerin işitme kaybı rehabilitasyonunda da kendini gösterdiğini ortaya koyuyor.
Türkiye’de İşitme Kaybı ile Mücadelede Ulusal Taramalar
Türkiye’de işitme kaybının erken dönemde belirlenmesi amacıyla Ulusal İşitme Tarama Programları yürütülüyor. Yanık, her yıl yaklaşık 2 milyon bebek ve çocuğun taramadan geçirildiğini, ortalama 2500-2800 bebeğe işitme kaybı tanısı konulduğunu belirtti. Bu çerçevede yenidoğan bebeklerden ilkokul birinci sınıf öğrencilerine kadar geniş bir kesime işitme taramaları yapılmakta.
Rehabilitasyonun Önemi
Yanık, işitme kaybı yaşayan bireylerin topluma kazandırılmasında rehabilitasyonun kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Rehabilitasyon süreci işitme cihazlarından işaret dili eğitimine kadar geniş bir yelpazeyi kapsamakta. Ayrıca, işitme kaybı yaşayan bireylerin eğitim ve sosyal hayata katılımlarını en iyi şekilde sağlamak için danışmanlık hizmetleri de büyük önem taşıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Destek Eğitim Programları
Milli Eğitim Bakanlığı’nın işitme engelli çocuklar için geliştirdiği çeşitli projelere de değinen Yanık, sosyal-duygusal gelişimden akademik kariyer gelişimlerine kadar birçok alanda işitme engelli çocukların en iyi yaşam koşullarına sahip olması amacıyla yeni projelerin hayata geçirildiğini belirtti.
Derya Yanık: “Üreten, Güçlü Türkiye İçin Çalışıyoruz”
Derya Yanık, yaptığı açıklamada Türkiye genelinde yaklaşık 180 bin işitme engelli vatandaş olduğunu ifade ederken, işitme engelli bireylerin toplumda daha aktif ve üretken bir şekilde yer alması için çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti. Türkiye'nin işitme engelliler de dahil olmak üzere tüm engelli vatandaşlarının haklarına erişimlerinin sağlanması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi amacıyla yeni projeler üzerinde çalışıldığını dile getirdi.
Yanık, Dünya İşitme Engelliler Haftası vesilesiyle bu konudaki farkındalığı artırmanın yanı sıra, işitme kaybı ile mücadelede toplumsal bilinçlenmenin önemine vurgu yaparak, "Tüm engelli vatandaşlarımızın üreten, güçlü Türkiye'nin bir parçası olması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.