Politika

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda Şaibe ve Rant İddiaları

CHP'li Orhan Sümer, Çukurova Havalimanı'nın yapım sürecinde rant iddialarını gündeme getirip, maliyet artışlarına ve ulaşım sorunlarına dikkat çekti.

Abone Ol

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Sümer, havalimanı yapım sürecinde şaibe ve rant iddialarının gündeme geldiğini belirterek maliyet artışlarına dikkat çekti.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada önemli iddialarda bulundu. Sümer, havalimanının yapım sürecindeki maliyet artışlarına ve yolcu garantisi gibi konulara dikkat çekti.

Maliyet Artışı 3 Yılda 100 Milyon Euro'ya Yaklaştı

Sümer, havalimanının üst yapı tesislerinin 2020 yılında 155 milyon Euro’ya ihale edildiğini, ancak bu rakamın 2023 yılında 244 milyon Euro’ya çıktığını belirtti. "Sadece üç yılda 100 milyon Euro’ya yakın artış yaşandı" diyen Sümer, 2024 yılı için de yeni bir artış olup olmadığını sordu. Hükümetin bu artışlarla ilgili sorulara "ticari sır" diyerek cevap vermediğini iddia eden Sümer, ekonomik kriz altında ezilen vatandaşa tasarruf çağrıları yapılırken yandaş firmalara yüksek harcamalar yapıldığını söyledi.

Şakirpaşa Havalimanı'nın Kapatılması Büyük Bir Yanlış

Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte Adana’daki Şakirpaşa Havalimanı'nın kapatılmasını da eleştiren Sümer, Şakirpaşa’nın ayda 450-500 bin yolcu taşıdığını, ancak Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın açılışının ardından ilk 21 günde sadece 279 bin yolcuya ulaşıldığını belirtti. Bu durumun hem Adana yolcusunun daha uzağa taşındığını hem de diğer illerden beklenen yolcu sayısının karşılanmadığını gösterdiğini vurguladı.

Aydınlatmasız Yol, Rant Dolan Reklam Panoları

Sümer, havalimanına giden yolun 7 kilometre boyunca tek bir aydınlatmaya bile sahip olmadığını belirtti. Tarım arazileri üzerinde yer alan yolda kaza riskine dikkat çeken Sümer, "Kazaları önlemek için hiçbir uyarı levhası yok, ancak yüklenici firma reklam panolarını led ışıklarla aydınlatıyor. İtibardan tasarruf olmaz dedikleri bu olsa gerek" dedi.

Ulaşımda Rant İddiaları

Havalimanına ulaşımı sağlamak için kurulan kooperatiflerle ilgili de iddialarda bulunan Sümer, her araç için 1 ila 2 milyon lira katılım ücreti alındığını, günlük üyelik bedellerinin ise 500 ile 1.500 lira arasında değiştiğini belirtti. Sümer, bu rakamların kooperatife ve yüklenici firmaya aktarıldığını, bunun da büyük bir rant yarattığını söyledi. Sümer, "Vatandaş ekonomik krizle boğuşurken, bayat ekmeğe muhtaç hale getirilirken, yandaş firmalara milyonlarca Euro rant sağlanıyor" dedi.