Bencil Karakterlerle Nasıl Mücadele Edilir?

Bencil karakterler, yalnızca kendi istek ve gereksinimlerini dikkate alarak hareket eden ve başkalarının ihtiyaçlarını göz ardı eden bireylerdir.

Abone Ol

Bu kişiler, sürekli olarak kendi çıkarlarını her şeyin önünde tutar ve başkalarına karşı duyarsız davranırlar. Çevrenizde bu tür insanlarla karşılaşıyorsanız, onlarla başa çıkmak için bazı stratejiler geliştirmek önemlidir. İşte bencil karakterlerle mücadele etmenin yolları.

Bencillik Nedir?

Bencillik, karşısındaki insanın düşüncelerini ve ihtiyaçlarını önemsemeden yalnızca kendi ihtiyaç ve düşüncelerine odaklanmaktır. Bencillik ile kendini düşünme davranışı birbirinden farklıdır. Kendini düşünmek sağlıklı bir davranıştır; ancak bu, başkalarının ihtiyaçlarını görmezden gelerek yapılıyorsa bencillik olur. Kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden bencil bireyler, çıkarcılık düşünceleriyle iletişim kurmakta zorlanırlar. Bencillik genellikle psikolojik bir rahatsızlık belirtisi olarak görülse de, ben merkezci tavırlar bir karakter özelliği olarak da karşımıza çıkar. Yumuşak başlı ve fedakâr insanlar genellikle bencil bireylerle iletişim kurmakta zorlanır ve onların manipülasyonlarına maruz kalırlar. Bireye zarar veren karakter özellikleri, önlem alınması gereken durumlardır.

Bencil İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?

Eşsiz Olmadığını Hatırlatın

Bencil yapıya sahip bireyler, tüm dünyanın kendi etrafında döndüğünü ve her şeyi değiştirebileceğini düşünürler. Bu tavırlar, onları eşsiz bir varlık oldukları düşüncesine iter. Bencil karakterli insanlarla başa çıkabilmek için onların eşsiz olmadığını hissettirmek önemlidir. Bu, sözlerle değil, onların her istediğini yerine getirmeyerek sağlanabilir.

Kendi İlgi Alanlarınızı Gündeme Getirin

Bencil ve egoist bireyler, sürekli kendi ilgi alanlarından bahsetmekten hoşlanırlar. Onların manipülasyon etkisinden kurtulabilmek için kendi ilgi alanlarınızdan bahsederek söz sahibi olabilirsiniz. Bu, hem özgüveninizin artmasına yardımcı olur hem de karşınızdakinin ilgi odağı olma isteğini azaltır.

Onun İçin Bir Şeyler Yapmayın

Bencil bireyler, çevrelerinde kişisel istekleri için çabalayan birilerinin olmasını isterler. Farkında olmadan kendi düşünceleri doğrultusunda sizi manipüle edebilirler. Çevrenizdeki bencil bireylerin isteklerine yanıt verirken, önce kendi fikirlerinizi önemsemelisiniz. “Bunu yapmak istiyor muyum?” sorusunun cevabı, kendi duygularınızı önemsemenizi sağlayarak karşınızdaki bireyin sizi manipüle etmesini engelleyecektir.

İlgi ve İsteklerini Karşılamayın

Bencil ve egoist bireyler, çevrelerindeki herkes tarafından ilgi görmek, takdir edilmek ve alkışlanmak isterler. Kendi istekleri olmadığında ve yeterince ilgi görmediklerinde bencilliklerini daha fazla gösterirler. Bencil insanlarla başa çıkabilmenin yolu, hak ettikleri ilgiyi vermek ve fazlasını vermemektir. Unutmayın, kimse hak etmediği bir değere ihtiyaç duymaz.

Birlikte Geçirdiğiniz Zamanı Kısıtlayın

Birisinin bencillik yaptığını fark ettiğinizde, onunla geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğunca kısıtlamaya çalışmalısınız. Onun her aramasına ya da mesajına çabuk cevap vermemeye dikkat etmelisiniz. İlgisizlikten kaynaklı öfke patlamaları yaşayabilirler, bu durumda da karşınızda sağlam durmalısınız. Zamanınızı bencil bir insanla geçirmektense yalnız kalmanız daha iyidir.

İlişkiyi Sonlandırın

İlişkiniz olan bu insan değişecek ve bencillikten kurtulacak gibi görünmüyorsa, yapabileceğiniz tek şey aranızdaki ilişkiyi sonlandırmak olacaktır. Hayat, size zarar veren ve gelişiminizi engelleyen bir ilişkiyi sürdürmek için çok kısa.

Bencil Bireylerin Özellikleri

Bencil bireyler genellikle “ben”, “kendim”, “bence” gibi kendileri odaklı kelimeler kullanarak konuşurlar. Başkalarını dinlemeyebilirler çünkü başkalarının düşüncelerini önemsemezler. Kendi bildiklerini okurlar. Sahte davranabilirler ve kendi menfaatleri için başkalarına sevecenlik gösterebilirler. Teşekkür etmezler ve onlara yardım edildiğinde ya da bir iyilik yapıldığında bunu karşı tarafın mecburiyeti olarak görürler. Empati yapmazlar ve kendilerini başka bireylerin yerine koymazlar. Sadece kendi duyguları ve düşünceleri önemlidir. Kendisi gibi düşünmeyen bireylerin onlar için hiçbir önemi yoktur, hatta onları düşman olarak bile görebilirler. Haksızlıklarını asla kabul etmezler. Gereksiz yere inat edebilirler çünkü sadece kendi sözlerini geçirebilmeleri önemlidir. Kendileri gibi olmayanları aşağılayabilirler ve kendi menfaatleri için başkalarını kullanabilirler. Kullandıkları insanlara da “aptal” damgası yapıştırabilirler. Dünyanın kendileri için döndüğünü düşünürler ve bu sebeple ilgiyi çok severler. Romantik ilişkileri ya da dostlukları çoğunlukla uzun soluklu olmaz.

Bencillik Nedenleri

Bir bireyin kendi isteklerinin ve gereksinimlerinin farkında olması ve bunların karşılanması için çaba göstermesi sağlıklı bir insan davranışıdır. Bencillik, bir ruhsal hastalık sınıfına girmemektedir fakat narsistik ve antisosyal gibi bazı kişilik bozukluklarının önemli belirtilerinden olabilir. Çocuklar izleyerek ve taklit ederek öğrenirler. Kişinin çocukken rol model aldığı kişide bencillik davranışları varsa, çocuk bencil olmayı o rol modelden öğrenmiş olabilir.

Bencil karakterlerle başa çıkmak her zaman kolay değildir. Ancak, kendinizi korumanın ve bu tür insanlar karşısında güçlü durmanın yolları vardır. Kendinizi ve duygularınızı önemseyerek, bu tür bireylerin olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı ilişkiler karşılıklı saygı ve anlayış gerektirir. Bu özelliklerden yoksun olan ilişkiler, size sadece zarar verecektir.