Gündem

Bakan Kurum: "Yıl Sonuna Kadar 200 Bin Konutu Teslim Edeceğiz"

Deprem bölgesi Malatya'da temaslarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgelerinde yapılan 276 bin konuttan 76 bininin hak sahiplerine teslim edildiğini belirterek, yıl sonuna kadar toplam 200 bin konutun teslim edileceğini söyledi.

Abone Ol

Bakan Kurum, Malatya'nın kent merkezinde devam eden çarşı inşaatı ile Saray Mahallesi'ndeki rezerv alanlarında incelemelerde bulundu.

İlk Ziyaret Deprem Bölgesine

Bakan Murat Kurum, 2 Temmuz'da göreve başladıklarını ifade ederek, ilk ziyaretlerini deprem bölgelerine gerçekleştirdiklerini belirtti. Bakan Kurum, "Göreve gelir gelmez deprem bölgemizi ziyaret etmek istedik. Gün boyunca Malatya'mızda olacağız. Yarın Maraş'ımızda, Pazar günü de Hatay'ımızda olacağız. Önümüzdeki hafta Adıyaman'ımızı, Gaziantep'imiz ve Osmaniye'mizi ziyaret edeceğiz. Bu ziyaretleri ekibimizle, arkadaşlarımızla birlikte sürdürmeye devam edeceğiz. Hem proje alanlarımızı ziyaret edeceğiz hem de vatandaşımızı dinleyerek kardeşlerimizin sorunlarını hep beraber çözmeye gayret edeceğiz" dedi.

200 Bin Konut Yıl Sonuna Kadar Teslim Edilecek

Bakan Kurum, 6 Şubat 2023 depremlerinin ilk anından itibaren vatandaşlarla omuz omuza vererek yaraların sarılması için gayret gösterdiklerini belirtti. Kurum, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, nasıl her depremde, selde, heyelanda ve yangında milletimizin yanında olduysak, asrın felaketinde de milletimizle birlikte bir seferberlik şuuruyla çalıştık. Devletimiz tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde olacak. Biliyorsunuz 6 Şubat depremlerini 11 şehrimiz yaşadı. 14 milyon insanımızın hayatı olumsuz etkilendi. Yüz binlerce konutumuz ve işyerimiz kullanılamaz hale geldi. Afetin verdiği maddi kayba baktığımızda 104 milyar doları geçtiğini görüyoruz. Bugüne geldiğimizde; 276 bin konutun, iş yerinin, ofisin ihale süreci tamamlandı. 11 ilimizde inşa faaliyetimiz devam ediyor. 4 bin 500'e yakın köyde evlerimizi süratle teslim ediyoruz. Başlamış olduğumuz 276 bin konutun, toplamda 76 bin yuvamızı kardeşlerimize teslim ettik. Bugün deprem bölgesinde 2 bine yakın şantiyede 153 bin işçi kardeşimiz arı gibi çalışıyor. Yıl sonuna kadar da toplam 200 bin konutu teslim edeceğiz" şeklinde konuştu.

Osmaniye’ye Özel Vurgu

Bakan Kurum’un açıklamalarında Osmaniye de önemli bir yer tuttu. Kurum, "Osmaniye’mizi de ziyaret edeceğiz ve burada yürütülen çalışmaları yerinde inceleyeceğiz. Depremzedelerimize söz verdiğimiz gibi, Osmaniye’de de inşaatlarımız hızla devam ediyor. Osmaniye genelinde 5 bin konutun inşası sürüyor ve yıl sonuna kadar bu konutları hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz" dedi.

Şehirlerin Tarihi ve Kültürel Dokusuna Uygun İnşa

Bakan Kurum, imar, inşa ve ihya çalışmalarının bölgelerin tarihi dokusuna göre yürütüldüğünü ifade ederek, "Şehir merkezlerini, kent meydanlarını aslına uygun, tarihi dokuyu koruyan, depreme dayanıklı, çevreci, sıfır atık uyumlu olarak inşa ediyoruz. Malatya'da olduğu gibi Osmaniye'de de sosyal hayatla birlikte ticari hayatı canlandıracağız. Projeler tamamlandığında Osmaniye’miz eskisinden daha güçlü bir hale gelecek" dedi.

Verilen Sözler Tutuluyor

Depremler sonrası verilen tüm sözlerin tutulduğunu kaydeden Bakan Kurum, "Malatyalı hemşerilerime sesleniyorum. Biz, birçok afette olduğu gibi depremin ilk anlarında da milletimize sözler verdik. Görev süremiz boyunca bu sözleri tuttuk. Osmaniye'de de aynı şekilde sözlerimizi tutacağız. Ben bugün sadece bir bakan olarak burada değilim. Osmaniye’nin bir evladı, deprem bölgesinin kardeşi ve bölgenin ihtiyacını giderecek kişi olarak buradayım" diye konuştu.

Önümüzdeki Haftalarda Osmaniye’de

Bakan Kurum’un önümüzdeki haftalarda Osmaniye’ye gerçekleştireceği ziyaret, deprem sonrası yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve vatandaşlarla bir araya gelerek sorunları dinlemek adına büyük önem taşıyor. Osmaniye halkı, Bakan Kurum'un ziyaretini sabırsızlıkla bekliyor.