Ekonomi

Adıyaman TSO Başkanı Torunoğlu'ndan KGF Kredilerine Eleştiri: Faiz Oranları Sabitlenmeli

Adıyaman TSO Başkanı Torunoğlu, KGF kredilerindeki değişken faiz oranlarının sabitlenmesi gerektiğini belirterek, sanayicilerin zor durumda olduğunu vurguladı.

Abone Ol

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunoğlu, Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerindeki değişken faiz oranlarının bir an önce iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen ve 7 ilin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle oluşturulan ‘Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nun 26. Toplantısına katılan Torunoğlu, değişken faiz oranlarının bölgedeki sanayi ve ticaret hayatını olumsuz etkilediğini belirtti.

"Deprem Bölgesi İçin Faiz Oranı Sabit Olmalı"

Toplantıda konuşan Torunoğlu, "KGF kredilerinin faizi Martta yüzde 10 civarındaydı. 6 Şubat depreminden sonra Adıyaman’da kullanılan 2,5 milyar TL krediyle değişken faizin yüzde 60’lara dayanması sanayi üretimimize darbe indirdi. Güçlü sermayeye sahip işletmeler kredi borçlarını kapattı ancak fabrikasını onaran veya üretim sermayesi olarak krediyi kullanan işletmelerin borcu katlandı. Bu durum, deprem destek kredisinin bize adeta bir deprem daha yaşatması anlamına geliyor," dedi.

Sanayiciler Zor Durumda

Torunoğlu, "Değişken faizli uygulama, özellikle deprem bölgesinde son bulmalı. Yükselen faizler ve ödenemeyen taksitler nedeniyle kentimizde iflas etmek üzere olan firma sayısı artıyor. 2 milyon TL kredi kullanan bir sanayicinin 3 aylık faiz ödemesi 280 bin TL’ye dayanmış durumda. Ana borç bu miktara dahil değil," diyerek sanayicilerin zor durumda olduğunu vurguladı.

Faiz Oranı Sürdürülebilir Seviyelere Sabitlenmeli

Torunoğlu, "Devletimizden yüzde 20 gibi daha sürdürülebilir faiz oranları bekliyoruz. Sanayicimiz yüzde 50 kapasite ile üretim yapıyor. Faiz oranlarını sürdürülebilir seviyelerde sabitlemezsek kent ekonomimizde ciddi bir kriz yaşanacak. Aksi taktirde özelde Adıyaman, genelde ise bölge ekonomisi için iyi günler bizi beklemiyor," şeklinde konuştu.

Torunoğlu, hükümetin mutlaka bir düzenleme yaparak, KGF kredi faiz oranlarını sabitlemesi gerektiğini belirtti.