Genel

8. Yargı Paketi Detayları Açıklandı: Adalet Sistemi Köklü Değişikliklere Gidiyor

Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen 8. Yargı paketi, toplam 22 farklı kanunda 105 maddeyi değiştirmeyi hedefliyor. İşte dikkat çeken bazı detaylar:

Abone Ol

Toplamda 22 farklı kanunda gerçekleşecek 105 madde değişikliğiyle Türkiye'nin adalet sistemine yönelik önemli değişikliklerin kapıda olduğu belirtiliyor.

1. Adli Para Cezalarında Çarpıcı Artış:Yargı Paketi taslağına göre, adli para cezalarında önemli değişiklikler yapılıyor. Bir gün karşılığı adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya çıkarılıyor. Mahkemelerce doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye yükseltilecek.

2. Denetimli Serbestlikte Yeni Kriterler:Denetimli serbestlik süresinde yapılacak değişikliklerle, her hükümlüye uygulanan 1 yıl süre yerine, cezanın yüzde 40'ında ceza infaz kurumunda kalma kriteri getiriliyor. Bu düzenleme, az ceza alan hükümlülerin ceza infaz kurumuna girmesiyle cezasızlık algısını önlemeyi amaçlıyor. Denetimli serbestlik süresi de artık 3 yılı geçmeyecek.

3. Soyadı Değişikliği ve Manevi Tazminat:Türk Medeni Kanunu'nda kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğunu düzenleyen madde yeniden düzenleniyor. Ayrıca, manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi yerine Tazminat Komisyonu'na yönlendirilecek.

4. Hukukçuların Arabulucu Olabilmesi:Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular, sınavsız olarak arabulucu olabilecek. Bu düzenleme, deneyimli hukukçuların arabuluculuk yapmasını teşvik ediyor.

5. İtiraz Sürelerinde Artış:İtiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri 7 günden 2 haftaya çıkarılıyor. Bu değişiklik, taraflara daha fazla zaman tanıyarak adil bir yargılama süreci sağlamayı amaçlıyor.

6. Hakaret Suçu ve Ön Ödeme:Hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hali, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınıyor. Ayrıca, şikâyete tabi olan hakaret suçunda şikâyet süresi 1 yılı geçmeyecek.

7. Tazminat Komisyonu'na Yeni Görevler:Yargı paketiyle, Anayasa Mahkemesi’nin iş yükü dikkate alınarak Tazminat Komisyonu’na yeni görevler verilecek. Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukukundaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılacak manevi tazminat talepleri Artık Tazminat Komisyonu’na yapılabilecek.